Att läsa med pennan i hand
Att vara aktiv när man läser gör att inlärningen går lättare. Sd här kan du göra för att du lättare ska förstå och komma ihåg det du läser.
1 . Innehållsförteckningen
Börja med att läsa igenom innehållsförteckningen för boken eller kapitlet. Den hjälper dig att förstå vad boken handlar om och hur den är upplagd.
2. Rubriker och underrubriker
Titta först pd rubriken. Vad handlar det om? Sedan kan du lite snabbt titta igenom underrubrikerna. Då är du lite förberedd på vad du kommer att läsa om.
3. Skumläs texten.
Att skumläsa en text innebär att man ögnar igenom texten snabbt och låter ögonen snappa upp några ord här och där. Titta även på bilderna och läs bildtexterna!
4. Läs sammanfattningen.
Läs sammanfattningen, om det finns någon, noga. Här har författaren hjälpt till att ta ut det viktigaste ur texten.
5. Nyckelord och nyckelmeningar
Bläddra nu tillbaka till början och läs texten noggrant. När du läser texten kan du stryka under de ord eller meningar som du tycker är viktigast. Det är inte meningen att du ska stryka under hela texten utan fundera pd vad du tycker är den viktigaste informationen i texten. De ord du stryker under kallas nyckelord och nyckelmeningar. OBS!! Tänk pd att vara rädd om skolböckerna. Stryk under mycket försiktigt med blyertspenna sd att det går lätt att sudda ut.
6. Lista eller tankekarta
Skriv ned dina nyckelord och nyckelmeningar på ett papper. Antingen skriver du dem efter varandra i en lista eller så kan du göra en tankekarta. Var noga med att du själv förstår vad dina nyckelord och nyckelmeningar handlar om. Använd gärna olika färger eller bilder till dina ord och meningar - det hjälper minnet ännu mer.
7. Läs igenom dina anteckningar flera gånger.
För att kunskapen skall fastna krävs det repetition! Läs gärna igenom dina anteckningar en sista gång precis innan du går och lägger dig. Du kommer att bli förvånad över vad som kan ha fastnat i minnet under nattens sömn!
8. Berätta gärna för någon kompis eller förälder vad du har läst om.
bet är oftast först när man skall berätta för någon annan man inser vad man kan och vad man inte kan eller förstått.