Fjärrundervisning innebär att undervisningen är interaktiv och sker i realtid genom att man använder informations- och kommunikationsteknik. Eleverna är i skolans lokaler tillsammans med en handledare. Läraren som undervisar – fjärrläraren – befinner sig samtidigt någon annanstans. Med fjärrundervisning menas att den undervisande läraren är uppkopplad mot en eller flera elevgrupper i andra lokaler eller skolor. Enligt nuvarande regelverk får fjärrundervisningen endast ske i ett fåtal språkämnen.
Fjärrundervisning i grundskoleutbildning
Huvudmannen får anordna fjärrundervisning för elever i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan:
- i ämnena modersmål, samiska i sameskolan, moderna språk och teckenspråk
- för att ge elever studiehandledning på modersmålet
- för integrerad samisk undervisning i grundskolan
Fjärrundervisning i gymnasieutbildning
Huvudmannen får anordna fjärrundervisning för elever i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan:
- i ämnena modersmål, moderna språk och teckenspråk
- för att ge elever studiehandledning på modersmålet (Skolverket,2018)
Reflektion och fjärrundervisning
Om man jämför fjärrundervisning med undervisning i klassrummet så hittar man både fördelar och nackdelar med båda. Genom fjärundervisningen ökar förutsättningarna att ge eleverna utbildning enligt skollagen, att höja personalens och elevernas digitala kompetens, att utveckla användandet av digitala läromedel för att skapa en större variation i undervisningen och ökar förutsättningarna för en likvärdig utbildning oavsett elevens modersmål. Läraren behöver inte åka runt inom en kommun och läraren kan ha större grupp genom fjärundervisningen. Fungerande teknik är naturligtvis en förutsättning för att webbaserad undervisning ska bli framgångsrik. Personalbrist och läromedelstillgång är de andra nackdelar med fjärundervisningen.
Målet är dock i båda fallen det samma: utveckla elevernas språk- och ämneskunskaper och stödja eleverna att bli självgående tänkande individer. Om vi ska ha en fungerande organisation kring fjärrundervisningen förutsätter är viktigt att man tänka på Samarbete mellan vuxna i skolan för ett samtal kring elevens behov och kring vad som ska prioriteras. Ämnesläraren delger studiehandledaren planering och tillhörande material och studiehandledaren återkopplar till ämnesläraren efter varje lektion. Informationsöverföring är också en viktig del.

https://lararnastidning.se/skl-fjarrundervisning-hotas-med-ny-lag/